Wednesday, October 15, 2008

Resipi agar-agar roti...



In this post I would to share a recipe for agar-agar roti.
I got this recipe from My Resipi http://www.myresipi.com/top/detail/4608

I just copy and paste the recipe here and only add some information.

Bahan-bahan ( 12 biji acuan pudding )
4 keping roti
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
1 tin susu cair (170ml)
8gram serbuk agar2
1/2 cawan gula - bleh kurangkn
2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
31/2 cawan air

Cara-cara
1) Didihkan air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
2) Blend roti,telur,susu pekat n susu cair. Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
3) Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai agak2 pekat.
4) Tuang dalam acuan. Bleh la letak pewarna apa2 kat atas tuh dan lorek2kan dgn lidi.
5) Masukkan peti ais beberapa minit sebelum mkn...dah siap...
6) SeLaMat MeNcUbe....




------My comments-------



0) Senang, cepat dan boleh buat ikut citarasa sendiri..Cth agar2 roti org buat..amik kat My Resipi




1) If you see the original post in My Resipi, they use the original colour for the agar2 powder. But I used red colour (tak perasan pun masa beli tuh). So the output is pink (merah campur putih susu)..I think it's ok because I don't have to put 'pewarna' because the look was just nice..mcm warna sirap bandung.


2) I used 7 gram agar-agar powder as every one packet of the swallow agar2 powder (picture 1) contains approximately 7gram. It turned out to be just ok. Boleh dipotong dan dipegang. Tapi agak susah la pulak nak carik agar2 powder jenama nie atau jenama2 lain. Terlepas pandang atau memang tak ada kat kedai2 yg biasa pergi (foodtown, tai ping, lim chour). Kalau ada sesiapa terjumpa kat kedai2 tersebut atau kedai yg boleh dipergi dgn jalan kaki atau naik bas, silala beritahu ye...




3) Dalam langkah ke-3 iaitu tunggu sehingga agak2 pekat, memang subjektif sikit. Cuma pd pendapat saya, campuran tuh mula pekat sikit bila telur yg dimasukkan dah mula nak masak..Jadik bila rasa telur semua dah masak, kira okayla kepekatan tuh..bolehla diangkat..Masa nak tunggu pekat pun tak lama..sbb bukan nak tunggu sampai likat (mcm puding jagung)..cuma pekat...mungkin dlm 15-20 minit...tak tgk jamla pulak masa tuh..tapi kejap jek




4) Kalau guna bekas besar, lambatla sikit nak beku..dlm 2-3 jam jugak...jadi kalau nak cepat makan, gunala bekas2 comel mcm dlm My Resipi tuh..cepat sejuk kut..dan comel...


Akhir kata, sesiapa yg gemar agar2 kentang pasti mengemari agar2 roti nie sbb rasanyer lemak dan manis..

Selamat mencuba dr saya (terutama utk my neighbour..he..he...)




Picture 1-->





http://swallow-globe.com.au/eshop/index.php?main_page=product_info&products_id=14

1 comment:

modd said...

hmmmm...cam sedap....mesti buat!! hehehe...